Makers en denkers onder één dak

In opdracht van woningcorporatie Mitros te Utrecht ontwikkelde Green Concepts het concept voor de herontwikkeling van een voormalige MTS school tot een verzamelgebouw van ondernemers.

In het concept lag de nadruk op een diversiteit in gebruikers:
– doeners en denkers
– vaste en flexibele gebruikers
– community ontwikkeling
– organische ontwikkeling

Script

Een voormalig schoolgebouw in Kanaleneiland werd door Mitros strategisch aangekocht om er op termijn woningen te kunnen ontwikkelen.
Voor de periode tot aan de definitieve herbestemming wilde Mitros het gebouw een tijdelijke bestemming geven als ondernemersverzamelgebouw.

Green Concepts werd gevraagd daarvoor concept en strategie te ontwikkelen. De basis vormde organische ontwikkeling. Dat wil zeggen voor en door de ondernemers. Moderne crowdsourcing. Gebruikers van eerste uur dragen de ontwikkeling. Hun investeringen worden gesaldeerd met de huur.

Het gebouw betrof een voormalige MTS School. De structuur ervan werd gehandhaafd in het conceptontwerp: ateliers en bedrijfsruimte voor makers in de begane grond. Kantoren voor denkers en creatieve bedrijvigheid in de theorie klaslokalen op de verdiepingen. En grote collectieve  en pubieke gebieden op de begane grond voor de clubleden en voor derden.

Spelers

Green Concepts in opdracht van Mitros.

In samenwerking met de Gemeente Utrecht, Meemakers, Guerrilladesk

Acties

  • Conceptontwikkeling
  • Placemaking
  • Community building

Periode

April 2010 – Augustus 2010

Status

Gerealiseerd

Meer lezen